Camilla Ingerstad, tränare

Det är ingen överdrift att kalla Thyra Tyrann för en superponny. Efter 37 raka vinster, och en segersvit som kom att sträcka sig över drygt fyra år, har Camilla Ingerstads russ lagt tävlingsskorna på hyllan.


Från augusti 2018 till avslutet i oktober 2022 gjorde Thyra Tyrann bara en sak på travovalerna. Hon vann.

– Och då var ju dessutom ponnysporten på paus ett tag under 2020, vid pandemin. Så ytterligare några segrar kunde det faktiskt ha blivit... Under de senaste åren har verkligen hästen nått upp till en helt ofattbar nivå. Det har inte funnits något stopp i hennes utvecklingskurva. Nästan som om hon vore en häst från framtiden, säger Camilla Ingerstad, 32, som funnits bredvid det flygande russet under tio år.

Thyra Tyrann började tävla som treåring 2007. Tränare då var Kevin Oscarsson, som sedermera blivit proffstränare för stor häst. Några år senare skulle vägarna korsas för Camilla och Thyra Tyrann.

– Vi hade Thyras äldre syskon Tuffing i träning. De möttes i loppen, och hon som då hade Thyra var på väg att falla för åldersstrecket vad gällde ponnykörandet. Hon frågade om vi var intresserade att köpa, och på den vägen är det, säger Camilla Ingerstad.

Thyra Tyrann har därefter blivit en riktig familjehäst. Camilla och hennes två syskon har samtliga varit aktiva i ponnysporten i många år, och pappa Mikael Hedström stod som Thyras tränare i flera år. De senaste säsongerna har Camilla agerat tränare, med Ebba E Handler som ständig kusk.

I och med att Thyra Tyrann ska fylla 19 år får hon helt enkelt inte tävla längre. Hon faller för åldersstrecket, även om hon kanske är bättre än någonsin.

– Att springa har varit hennes minsta problem genom åren, säger Camilla och skrattar.

– Det som har varit viktigt är att hon har fått tid på sig, och att vi har kunnat hålla henne fräsch och fin. Jag tycker väldigt mycket om russ som ras och det har varit jätteroligt att kunna åka runt landet och ställa upp i alla fina lopp med henne.

Precis som med de bästa stora travhästarna har Thyra Tyrann förmågan att kunna skilja på vardag och tävling. När det är allvar tänder hon till.

– Hon är smart, klok och håller full koll hemma på gården. Väldigt snäll och en mjuk häst på insidan, sedan kan det vara mycket att hålla i när det ska tävlas.

– Bland många fina minnen är kanske Lilla Elitloppet 2022 det bästa. Hon tog en kort galopp i första sväng, och gick sedan våldsamt fort till en delad seger. Det var inför publik och allt som händer på Elitloppssöndagen, och sedan fick jag även äran att defilera hem henne. En väldigt känslosam seger, minns Camilla Ingerstad.

Nu väntar andra tider för både Camilla och Thyra Tyrann. Med en så framgångsrik ponny har de stora hästarna fått stå i bakgrunden hemma på familjegården.

– Det finns både varmblod och kallblod på gården. Det kommer nog att bli lite mer av de stora hästarna framöver, även om jag kommer ha fötterna i bägge delar av sporten. Thyra är med och sparrar de yngre kallbloden i träning, sedan är tanken att betäcka henne framöver. Man vill ju aldrig ta något för givet, men det vore förstås otroligt kul med ett föl efter Thyra, säger Camilla Ingerstad.

Se filmen om kusk, ponny och monté här!