Tre namn vi kommer följa lite extra

Här möter ni tre aktiva inom ponnytravet som kommer att vara extra synliga under året. Det är de etablerade namnen Ebba Handler, Filippa Lindgren och Viktor Blucher. Genom dem kommer ni som vill få en blick in i deras vardag inom ponnytravet.


Ebba Handler är ett mycket välkänt namn inom ponnysporten och har bland annat vunnit flera elitlopp tillsammans med superstjärnan Thyra Tyrann som nu har slutat tävla. Hon är 24 år och har hållit på med ponnytrav sedan ung ålder.
– Jag har kört sedan 2007. Jag var åtta år när jag började tävla. Det som har hållit mig kvar är kärleken till hästarna och den gemenskap som finns i ponnytravet. Alla är trevliga mot varandra och man blir som en familj, säger Ebba.

Hon benämner det som en ära att nu vara en av tre ambassadörer och ett ansikte utåt för det svenska ponnytravet.
– Det ska bli spännande att få se vad det innebär. Jag tycker det är jätteviktigt att visa upp ponnytravet och den gemenskap som finns i sporten. Det är också en stor inkörsport till det stora travet. För att få fler aktiva i framtiden behöver också ponnysporten visas upp. Man lär sig väldigt mycket av ponnytravet. Alla regler och moment är samma som i det stora travet. och man lär sig att köra häst på ett annat sätt än om man skulle börja med stora hästar.

Hur ser du på rekryteringen till ponnytravet i dag?
– Jag tycker att travskolorna har blivit större och det är fler aktiva där. Det är många som kör något lopp men sedan tappar vi en del som inte går från travskolan till att tävla mycket, men jag tror att inflödet av kuskar som stannar kvar är ganska stadigt och varken ökar eller minskar särskilt mycket.

Filippa Lindgren är född år 2004 med ponnylicens på Jägersro. Även hon är glad över det nya uppdraget.
– Det känns jättestort. Det känns som en rolig uppgift att försöka få in fler i sporten och förhoppningsvis lyckas vi med det också. Jag tycker att det behövs fler in i ponnytravet. Det gör att fler blir intresserade och även håller intresset kvar.

Filippa Lindgren har hållit på med ponnytrav i sex-sju år och är i dag ett etablerat för folket inom ponnytravsporten.
– Jag tog licensen ganska sent, jag var 12-13 år. Det är både gemenskapen med hästarna och alla människor som man träffar på tävlingar. Man får tips av andra och lär sig väldigt mycket, plus att man får ett väldigt speciellt band med hästarna. Man tränar och tävlar ihop och utvecklas verkligen tillsammans.

Den tredje ambassadören är Viktor Blücher, född 2004. Han kombinerar för dagen ponnytravet med att köra storhästar och jobbar hos travtränaren Preben Sövik. Även han har ett långt förflutet inom ponnytravet.
– Jag har hållit på sedan var nio år. 2013 tog jag ut licensen och började tävla i ponnytrav och i fjol körde jag mitt första lopp med storhästar. Jag är jätteglad för detta och det visar på att jag har gjort någonting bra för sporten när jag blir vald till det, och det är ett roligt bevis att få.

På frågan om vad som är det bästa med ponnytravet framhåller Viktor Blücher också den gemenskap som finns inom sporten, och känslan som man får för hästarna.
– Det absolut bästa med ponnytravet är att det är en väldigt bra skola för unga. Om man kollar på alla proffstränare så har många börjat med ponnytravet och man får en helt annan känsla för djuret. Det kände jag själv när jag började med storhästar, att man hade ett försprång mot de som inte hade hållit på med ponnytrav. Dessutom är det en himla bra gemenskap inom ponnytrav där alla hjälper alla och ställer upp.

Viktor Blücher menar att rekryteringen till ponnytravet är viktig för att dels behålla bredden i sporten och på längre sikt få in fler till det stora travet.
– Det viktigaste är att travskolorna får synas. Lyckas man bara få in barn till travskolorna så tror jag att framtiden är rätt ljus. Lyckas man bara få in folk till sporten så fastnar de väldigt ofta. I de stora loppen är det nya kuskar varje år och det visar att vi har en stark bredd som är jätteviktig att behålla. Det är barnen som är framtiden i sporten och det är viktigt att vi lyfter upp ponnytravet som en viktig del i det. Lyckas man behålla dem så kommer det fler till stortravet sen och ger en större bredd till sporten.


Tips för den som vill in/är ny inom i ponnytravet
Ebba Handler – Ett tips att vara mycket i stallet och fråga om man får hjälpa till att köra eller rida, för att få in en fot om man inte har en egen häst. Sen ska man tänka på att ha kul. Det allra viktigaste är inte hur det går när man tävlar utan det ska vara kul att hålla med hästarna och träffa kompisar på tävlingar.
Filippa Lindgren – Att ta kontakt med en travskola, eller om man vet någon i ens närhet som håller på med hästar så kanske man kan börja träna där. Det är säkert många som behöver hjälp med träning. Sen måste man nog brinna lite för det och ta hjälp och tips ifrån andra.
Viktor Blücher – Min prio ett som jag fortfarande använder är att våga fråga. Man kan aldrig ställa för många frågor. Jag kan det jag håller på med men frågar hela tiden ändå, om allting som görs runt om. Det är så man lär sig, genom att våga fråga och sen skapa sig en egen teori efter det. Folket inom ponnytravet är väldigt hjälpsamma och vill hjälpa till. Alla har chansen att gå till toppen inom sporten och om man verkligen vill lära sig och utvecklas så finns det en väldigt bra chans inom ponnytravet.