Som veterinär arbetar Ylva med ena benet i ridsporten och andra benet i travsporten. Veterinärkarriären tog sin fart på Ugglarps Gård Hästkliniken, fortsatte på Hyllstofta Stuteri och med egen verksamhet jobbar hon hos flera travtränare på regelbunden basis. Både med avel och uppfödning men också med ortopedi och prestationsutredningar.
- Det är härligt att hjälpa en häst och sen kunna följa den på tävlingsbanan, se hur de svarar på behandling och mår bättre – och att samtidigt ha en aktiv diskussion med tränarna för att hitta hållbara lösningar som hästarna mår bra av, säger Ylva.
Under vår och sommar arbetar hon framförallt med avel. Där börjar arbetet med att lära känna stona och hålla koll på brunsterna för att hitta en optimal tidpunkt för inseminationen. Därefter följer hon upp med regelbundna kontroller för att se hur stoet mår och behandla eventuella reaktioner på insemineringen.
- Det är inte alltid en spikrak väg till dräktighet och fölning, berättar Ylva.
På Lövsta Stuteri Flyinge, där Ylva nu jobbar, passerar cirka 200 ston under en säsong
- Det är himla bra om man som stoägare börjar i tid, så vi hinner lära känna hästen och får fler möjligheter till insemination, eftersom det inte alltid fungerar på första försöket.
Ylva pratar entusiastiskt om sitt arbete med avel, att vara med och skapa framtiden och glädjen i processen. Alltifrån när stoägaren valt hingst, till 16-dagarskontrollen när man ser om det finns något i stoet livmoder, till själva fölningen och att följa hästarna i livet och karriären.
- Mina år på Hyllstofta Stuteri har genererat en del travhästar. En del uppfödare döper sina hästar med igenkänningsbara prefix och suffix, så de hästarna är lätta att följa i resultatlistorna. Annars kollar jag stammarna och är hyfsat duktig på att komma ihåg de avelsston jag mött genom åren, säger Ylva om hur hon följer de avkommor hon varit med att producera.
Men hur blev du så travintresserad?
- Jag har alltid varit extremt intresserad av hästar. Det var det enda jag ville pyssla med. Och när jag var liten var travet ett av få sätt att regelbundet se hästar på tv. När jag sen utbildat mig till veterinär fick jag möjligheten att assistera min kollega på Silvåkra Stuteri och fick genast tillbaka travintresset som legat och pyrt i bakgrunden medan jag jobbat i olika stall utomlands, praktiserat i Schweiz och arbetat med galopphästar på Irland.
Har du själv haft några travhästar?
- Jag var med i Rikstravet och efter det avslutades var vi ett gäng som tillsammans köpte Quiz Töll. Det var otroligt roligt. Både resultatmässigt och att jag fick förtroendet att träffa henne veterinärt. Hon var dock absolut mer förtjust i massören! Det var tydligt, redan när hon såg min bil köra in på gårdsplanen gjorde hon sig svårtillgänglig, medan massören välkomnade hon med öronen framåt, skrattar Ylva.
Quiz Töll gjorde några väldigt fina resultat, bland annat en lördagsvinst på Åby 2017, under Rikstravet-säsongen.
- Det var en helt fantastisk upplevelse, jag kommer alltid minnas det upploppet, när hon låg sist och sen bara drog förbi hela fältet och in i mål som etta, minns Ylva.
Med ett hästintresse som funnit där hela livet, först på ridsidan och senare även travet vid sidan av det professionella arbetet som veterinär var det ändå något speciellt första gången hon satt upp bakom en travhäst.
- Det var när jag satt upp bakom en travhäst första gången som jag verkligen förstod vad en hästkraft är!
Har du några tips på hur man kan tänka som stoägare som vill ägna sig åt avel och uppfödning?