– Jag har jobbat heltid med det här i tio år. Skattar väl inte i högsta tabellen, men jag bidrar till försörjningen av familjen, precis som min man.
Nina Magnusson har alltid arbetat med hästar. Först som hästskötare i travstall, sedan tog nyfikenheten över. Det blev högskolestudier vid och hippologutbildningen med ett år i Flyinge och ett år på Wången. En utbildning med både djup och bredd.
– Jag ville förstå helheten. Sedan växer ambitionerna med tiden man blir äldre. Idag vill jag vara ett komplement i teamet runt en travhäst. Arbeta tillsammans med veterinärer, hovslagare, hästskötare. Ett team där alla strävar åt rätt håll, "Nu gör vi alla det som är rätt för just den här hästen". Få följa utvecklingen av hästen långsiktigt, inte bara en bra prestation.
En vanlig arbetsdag behandlar Nina mellan sex och nio hästar, både travare och ridhästar. Det praktiska arbetet handlar mycket om fysioterapi, massage eller laser. Det kan också vara att göra laktat-mätningar på travhästar, en mätning av mjölksyrehalten i blodet vid träning. Hon håller även föreläsningar och utbildningar puls- och träningslära.
– Hästskötarna idag är så otroligt duktiga och man möter ett oerhört engagemang i stallarna. Jag försöker inspirera och utbilda dom lite, ge lite olika övningar att arbeta med på sin häst. De är väldigt ambitiösa.
Nina har också arbetat med utbildning, både som ansvarig för travskolor och som hästlärare vid olika travgymnasier. Att ämnet ligger henne varmt om hjärtat förstår man när man hör om hennes första möte riktiga möte med travsporten hemma i barndomens Bollnäs.
– Det var ridhästar som gällde och jag hade en egen ponny. I nian hade jag skolpraktik hos proffstränaren Magnus Skäryd som var gammal lärare och verkligen fick mig att förstå trav, och lärde ut saker från första morgonen. Det var fantastiskt roligt och intressant, och det gav mig framför allt en ärligare bild av travet. Kommer man från ridsporten är det lätt att ha en synpunkt, eller förutfattad mening.
Vill man arbeta som till exempel Equiopat, Equiterapeut eller annat yrke inom hästvälfärd finns det två grundläggande krav. Nina anser att måste ha erfarenhet av hästar, vara ute och hela tiden ta i, och känna på hästar. Sedan måste man också förstå hur hästen fungerar i rörelse. Snart är Nina Magnusson även titulera sig osteopat efter en utbildning i Tyskland.
– Jag försöker ha som mål att varje år utveckla mig. Det behöver inte bara vara en kurs, det kan också vara vem jag jobbar med och vem jag kan lära mig något av. Man får ha en plan, för fullärd blir man aldrig. Ju mer kunskap vi har om hur hästens kropp fungerar, desto friskare hästar kommer vi att ha.