Frida Wikström, 44 har lång erfarenhet som hästskötare. Hon har jobbat på Menhammar Stuteri sedan 2014 och var innan dess hos Sisyfos Breeders. Dessförinnan jobbade hon på Stuteri Palema och med tävlingshästar i Sverige och USA. Dessutom har hon en egen häst och ett föl.
– Så på min fritid jobbar jag också med hästar. Jag trivs i stallet och det ger mig ro och harmoni. Hästarna ger en trygghet på något sätt.
På stuteriet början man redan som föl att jobba med hästarna och lära upp dem. Allt för att skapa trygga och fina individer.
– Det är som barn på dagis, de ska tycka att borsten är skön, vilja lyfta på benen, borstas på huvudet och svansen och vara bekväm med att man tar på kroppen också vidare. Sen fortsätter man fram till dagen de ska säljas. Vi vill att de ska lära sig allt från början till slut. En del har lätt att lära sig och för andra tar det längre tid.
När det närmar sig auktion ska hästarna visas upp i ett perfekt skick. Innan de filmas och visas inför auktionen har ett stort jobb lagts ner på att göra dem så fina som möjligt.
– Det ska duschas, schamponeras, sprayas med pälsglans, målas fötter, klippas i öron och nacke också vidare. Vi filmar även hästarna och då sätter vi på lädergrimmor och när de fotograferas har vi pannband. När de sedan står i ringen och buden börjar komma så känns det att man gjort ett bra jobb.
När hästarna som fötts på stuteriet väl kommer ut på tävlingsbanan följer Frida Wikström dem med stort intresse, och hon har fått se flera som utvecklats till stjärnor.
– Det tycker jag är jättekul. Ett exempel är Chiru som var jättetrevlig och snäll som fölunge och som treåring slog han världsrekord på Elitloppshelgen. Sådant där är verkligen glädjande, och Activated som Fredrik Wallin tränade. Hon såldes på auktion och det var jag som visade henne. Som fyraåring blommade hon ut och det var så roligt. Nu har hon kommit tillbaka hit som fölmärr och det är också roligt att nu få se hennes avkomma.
Att vara lugn under upplärningen och ta allting i hästarnas takt tror Frida Wikström är en nyckel för att skapa trygga individer.
– Hästarna ska känna att de inte tvingas till någonting. De ska känna sig trygga i den miljön de är i och man ska inte stressa fram lärdomen. Sen kan det vara vissa situationer som är stressande, till exempel när vi tränar på att lasta, men där tar vi det också väldigt lugnt.
Se filmen om travhästskötare här!